Ülserin Mucidinden Aşı Müjdesi

Ülserin nedenini bulan ve bu nedenle Nobel Ödülü kazanan Prof. Dr. Barry Marshall, Türkiye’ye geldi. “İkinci Nobel’i de geliştireceğim aşıyla almak istiyorum” diyen Prof. Dr. Marshall, ülser aşısının 3 yıl sonra insanlarda deneneceğinin müjdesini verdi.

Türkiye’de her 10 kişiden 8’i, Avrupa’da ise her 10 kişiden 4’ü “Helikobakter Pylori” adlı bakteriyi taşıyor. “Helikobakter Pylori”; gastrit, mide ülseri, oniki parmak bağırsağı ülseri ve mide kanserinin en önemli nedeni olarak gösteriliyor. Bu bakteri, kirli içme suları sebze ve meyvelerle bulaşıyor. “Helikobakter Pylori”nin ülsere neden olduğunun saptayarak yüzyılın en önemli keşiflerinden birini yapan ve bu çalışması nedeniyle Nobel Tıp Ödülü kazanan Avustralyalı Prof. Dr. Barry Marshall, deneyimlerini Türk meslektaşlarıyla paylaşmak için Türkiye’ye geldi.
Bu önemli keşfi 25 yıl önce gerçekleştiren 55 yaşındaki Prof. Dr. Marshall, tezini kanıtlayabilmek için “Helikobakter” mikrobu içeren bir çözeltiyi içmekten de kaçınmadığını söyledi.

Bakteriyi Kendime Bulaştırdım
Marshall, “Ülsere asit fazlalığının, stresin ve sigaranın neden olduğu sanılıyordu. Bazı bilimadamları buna din gibi inanıyordu. Bunun ‘Helikobakter Pylori’den kaynaklandığını keşfedince bize inanmadılar. Hastamızın midesinden ‘Helikobakter Pylori’ örneği alıp, bir çözeltiye katarak içtim ve hastalandım. Daha sonra da antibiyotikle kendimi tedavi ederek, tezimi kanıtladım” dedi.

Gözünü İkinci Nobel'e Dikti
“Helikobakter Pylori”nin ülsere neden olduğunu keşfeden Prof. Dr. Marshall, arkadaşı Dr. Robin Warren’le birlikte 2005 yılında Nobel Ödülü almayı başardı.

Ülser Tarihe Karışacak
Şimdiki hedefinin ikinci kez Nobel Ödülü kazanmak olduğunu ifade eden Marshall, “Nobel’i kazanmak benim için cennete gitmek kadar önemli. ‘Helikobakter Pylori’ye karşı bir aşı geliştirirek, Nobel’i ikinci kez almak istiyorum. ‘Helikobakter Pylori’nin DNA haritasını çıkarmak için uğraşıyoruz. Geliştirdiğimiz aşı 3 yıl sonra insanlarda denenebilecek. Aşı hazır olduğunda hem çocuklara hem de yetişkinlere uygulanacak. Bizden sonraki kuşak bir daha bu hastalıkla uğraşmayacak” diye konuştu.
Prof. Dr. Barry Marshall, Türkiye’de “Helikobakter Pylori” oranını azaltmak için hükümetin temiz su sağlamak için altyapı yatırımlarına ağırlık vermesi gerektiğini de vurguladı.
Sonraki
« Prev Post