Osteoartrit ve Tedavisi

Romatizmal bir hastalık olan Osteoartrit, sık rastlanan eklem rahatsızlıklarından biridir. Toplumun birçoğunu hedef alan bu hastalık sağlık açısından da son derece önemlidir. Yaşam süresini etkileyen Osteoartrit,zamanında tedavi edilmesi gereken hastalık türlerindendir.


Eklem kıkırdağının zedelenmesi yada düzensiz kemik çıkıntıları sonucu ortaya çıkan Osteoartrit, halk arasında kireçlenme olarak bilinir. Eklem kireçlenmesi olan Osteoartri genellikle 65 yaş üstü kişileri hedef alır. 65 yaş üstü yetişkinlerin %90′ı bu sorun ile karşı karşıya kalmaktalar.
Osteoartrit özellikle el parmaklarında sıkça görülür. Osteoartritin ortaya çıkmasında genetik faktörlerin payı büyüktür. Şişmanlık ve ağır egzersizlerde Osteoartriti tetiklemektedir. Osteoartrit eklem kireçlenmesi ağrı, eklemlerde tutukluk, sertlik, hareket esnasında eklem bölgelerinde çıtırtı sesleri ve şekil bozukluklarına neden olur. Tüm bu sorunlar sonucunda sakatlanma bile meydana gelebilir.

Osteoartrit Tedavisi


Osteoartrit tedavisi için hasta-hekim ilişkisi iyi olmalıdır. Hekim, hastayı Osteoartrit hakkında iyice bilgilendirmeli ve hasta da doktorunun önerilerine uymalıdır. Aşırı kilolar varsa verilmeli, ağır egzersizlerden kaçınmalı, bol bol istirahat edilmeli ve zedelenmiş eklem fazla kullanılmamalıdır. Osteoartrit için fiziksel tedavi, kaplıca tedavisi, egzersiz hareketleri ve çevresel düzenlemeler uygulanır.
Osteoartrit hastalarının büyük çoğunluğu fiziksel ve kaplıca tedavisi ile şikayetlerinden kısa bir sürede kurtulurlar. Egzersiz tedavisinde ise tutulan eklem kaslarının güçlendirilmesi ve eklemlere binen yükün azaltılması sağlanır.
Osteoartrit hastalığı tedavisi için çevresel düzenlemelerde gereklidir. Hastanın yaşadığı ortamda bazı değişiklikler yapılması tedavinin sürecini hızlandırır. Örneğin, sandalye boyunun ve tuvaletin yükseltilmesi gibi.
Son olarak ise cerrahi yönteme başvurulur. Daha önce bahsettiğimiz tedavi yöntemleri bir işe yaramadıysa tek çare ameliyattır. Ağrıları geçmeyen ve günlük yaşamı giderek zorlaşan kişilere protez takılmaktadır.

Sonraki
« Prev Post