Kırazın da Tableti Geliyor

Kirazdaki antosiyan maddesinin özel yöntemlerle ayrıştırılarak tablet haline getirileceği ve kirazdan yaz-kış yararlanabileceği bildirildi.

lara escort Celal Bayar Üniversitesinde, ABD’nin de uzun süredir üzerinde durduğu kirazın tablet haline getirilmesi yolundaki çalışmalar sürüyor. Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Tokuşoğlu, Türkiye’nin kiraz üretimi açısından dünyada ilk sıralarda olduğunu ve ABD ile yarıştığını söyledi.

Kirazın iyi bir C vitamini ve lif kaynağı olduğunu vurgulayan Özlem Tokuşoğlu, yağ oranı son derece az olan kirazın kalorisinin düşük olduğunu, 100 gramının yaklaşık 70 kalori verdiğini bildirdi. Özellikle fitokimyasal maddelerin varlığının kirazı son derece sağlıklı hale getirdiğini ifade eden Tokuşoğlu, şunları kaydetti:

“Hayati önem taşıyan antioksidanların, kanserle ilişkilendirilen rahatsızlıklar, kalp hastalıkları, romatizma ve alzheimer gibi yaşla ilgili hastalıklara karşı önleyici etkisinin olduğu yapılan araştırmalarla belirlenmiştir. Kiraz antioksidanlar ve bunların bir grubu olan antosiyaninler açısından oldukça zengindir.”
Bir Çok Faydası Var
Kirazın antosiyaninler açısından kırmızı üzüm, böğürtlen ve erikten önce geldiğini vurgulayan Tokuşoğlu, şöyle devam etti: “Epidemiyolojik çalışmalarla, kirazdaki antosiyaninlerin ağrı kesici ve damar genişletici etkilerinden dolayı aspirinden daha etkin olduğu görülmüştür. Kiraz, antosiyaninler sayesinde vücudu ve kanı zehirli maddelerden temizleyen bir meyvedir. Böbrekleri etkili bir biçimde çalıştırır, dolayısıyla vücutta biriken üre, ürik asidi ve ürat tuzlarının düzeyini düşürür, atılımını sağlar. Romatizma, kireçlenme ve damar sertliği gibi hastalıkların önlenmesinde etkin olduğu bildirilmektedir.”

“Kiraz meyvesinin sapları kaynatılarak suyu içildiğinde idrar söktürücüdür. Kiraz, içerdiği mineral ve öteki maddelerle bedenin su dengesini düzenler ve kabızlığı giderir. Ayrıca bedeni güçlendirici tonik etkileri bulunmaktadır. Kiraz diş çürümelerini önleyebilen bazı bileşenleri içerir. Cildi temizleyici etkilidir, sivilce benzeri cilt bozukluklarını azaltıcı yönde etkisi vardır.”

Tablet Kiraz
Tokuşoğlu, kirazın 6 ay süreyle soğukta depolamayla (dondurarak saklama) bünyesindeki antosiyaninlerin içeriğinin yüzde 50’sinden fazlasının kayba uğrayabildiğini bildirdi. Bu nedenle ABD’nin uzun süredir üzerinde durduğu tablet kiraz konusunda üniversitelerinde çalışma başlattıklarını vurgulayan Tokuşoğlu, şunları söyledi:“Sağlığa önemli katkıları olan kirazdaki antosiyaninlerin beslenme açısından her an hazır olabilmesi için Türk kirazlarındaki antosiyaninlerin tablet haline getirilmesine çalışıyoruz. Kirazlardan sadece yaz aylarında değil yılın bütün dönemlerinde sağlık açısından faydalı şekilde yararlanılmasını istiyoruz. Tablet olarak üretilirse kiraz, birçok hastalığın önleyici tedavisinde kullanılabilecek. Tablet kirazlar, gıda ürünlerine katkı maddesi olarak girebilecek ya da doğrudan tüketilebilecek. Özellikle bebek mamalarında kullanılacak olması büyük önem taşıyor.”

Bebeklerin Uyuası İçin de Kullanılıyor
Burada kirazın uyku verici melatoninlerin iyi bir kaynağı olduğunu da belirten Tokuşoğlu, “Melatoninler yurt dışında bazı meyvelerden ayrıştırılıp bebeklerin mamalarında kullanılıyor. Bu madde bebeklerin mamadan sonra rahat uyumalarını sağlıyor. Kirazdaki kuersetin ise damar tıkanıklığı, kalp krizi ve inme riskinin azalması ile ilişkilendirilmiştir” dedi.
Sonraki
« Prev Post