Çiçek Hastalığı

Çiçek (smallpox), Poxviridae ailesi üyesi variola virüs tarafından oluşturulan görüldüğünde uluslar arası bildirilmesi zorunlu bir enfeksiyon hastalığıdır.
Çiçek hastalığı 3000 yıldan beri bilinmektedir. Enfeksiyon hastalıkları tarihinin bilinen en ölümcül hastalıklarındadır.
Etken virüs ısıya ve ışığa duyarlıdır. Yatak takımları ve elbiseler de bir hafta kadar bulaştırıcılığını koruyabilir. Bulaşma için 10-100 kadar az sayıda virüs yeterlidir.
Çiçek hastalığı sadece insanlarda görülür. Bulaş zinciri insan-insan-insan şeklinde uzanır.
Hastalık yakın temasla ve damlacık yoluyla bulaşır. Döküntü başladıktan sonraki ilk hafta içinde daha fazla bulaştırıcıdır. Hasta lezyonları tümüyle kabuk ayrılıncaya dek bulaşıcı olabilir. Nadiren giysiler, ortak kullanılan eşyalar ve yatak takımları ile bulaşabilir. Geçmişte olan olgularda genellikle daha önce bir hastayla yakın temas öyküsü vardır. İkinci Dünya Savaşından sonra Avrupa'da oluşan olgularda da hep bir hastayla temas öyküsü alınmış ama tren, otobüs, uçakta temas saptanmamıştır. Bir hasta çevresindeki ortalama 10 kişiye hastalığı bulaştırabilir. Kızamık ve suçiçeği çiçekten daha bulaşıcıdır. Çünkü kuluçka döneminde değil, döküntü döneminde bulaşıcı olması ve bu devrede hastaların yatakta kalarak bir açıdan izole olmaları yakın temaslılar dışında bulaşma riskini azaltır.
Sonraki
« Prev Post