Migren

     Migren Nedir ?

Bir çeşit baş ağrısıdır. Halk arasında yarım baş ağrısı olarak bilinen migren zaman zaman ataklar yapan, başın genellikle bir tarafında zonklayıcı bir ağrıyla birlikte bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal, görme bozuklukları, baş dönmesi bulunabilen bir ağrıdır.

Migren genç yaşlarda çok daha sık görülür. 1 - 30 yaş arasında daha fazladır. Kadınları erkeklerden üç kat daha fazla tutar. Genetik bir geçiş tam olarak gösterilmemişse de, aile bireylerinin birinde migren olan bir şahsın hastalığa yakalanması daha muhtemeldir. Baş ağrıları arasında oldukça büyük oran teşkil eder. Primer baş ağrılarının % 40-50’si migrendir.

     Migren Tedavisi

Migren tedavisi üç bölümde incelenir.
1. Perhiz: Yukarıda sayılan yiyeceklerden mümkün olduğu kadar az yemelidir. Migren krizini ortaya çıkaran özel bir yiyecek varsa onu hiç yememelidir. Uyku problemleri varsa düzeltilmelidir. Ne az, ne çok uyumalı, orta kararda uyumalıdır. Aşırı yorgunluktan ve açlıktan kaçınmalıdır. Reserpin ve bazı antihipertansifler, nitrogliserin gibi bazı damar genişleticiler, doğum kontrol hapları vb. migren yapıcı ilaçlar kesilmelidir. Sinirlenmemeye çalışmalı, işleri oluruna bırakmalıdır.
2. Migren krizinin tedavisi: Migren krizinin tedavisi oldukça kolaydır. Fakat önce ağrının migren olup olmadığı belli olmalıdır. Bunun için hastalar belirli bir doktorun kontrolü altına girmelidir. Migren başağrısının kriz esnasındaki tedavisi kolaydır.
3. Koruyucu Tedavi: Migrenli bir şahsı koruyucu tedaviye almak için bazı şartlar vardır. Ayda ikiden fazla gelen, ergotamine veya diğer ilaçlara iyi cevap vermeyen, kritik görevde bulunan personeller koruyucu tedaviye alınmalıdır. Bunun için çeşitli ilaçlar vardır: Aspirin, metiserjit, klonidin vs.



Sonraki
« Prev Post