Epididimit Nedir ?

Epididimit Nedir ?

Spermleri meni kanalına taşıyan her bir testisin arkasındaki uzun sarmal tüp olan epididimin, yani sperm biriktirme kanalının iltihaplan­ması durumuna epididimit dedir. 

Bu durum ya genellikle sindirim borusunda mevcut bulunan bakterilere bağlı bir enfeksiyondan, ya da cinsel yolla bulaşan klamidyadan kaynaklanır. Bazı erkeklerde ise iltihabın nedeni bulunamaz.

Belirtiler:

Haya kesesindeki ağrı ve testis­lerden birinin arkasındaki şişlik epididimitin ilk belirtisidir ve genellikle birkaç saat içerisinde bunu ateş ve titreme izler. Haya kesenize sıcak bastığını, hassaslaştığını ve dokunduğunuzda sert olduğunu fark edebilirsiniz.

Tedavi:

Epididimitiniz olduğundan şüphe­leniyorsanız derhal doktoru­nuza başvurmalısınız. Doktorunuz belir­tilerinizin testis torsiyonu gibi başka bir rahatsız­lıktan kaynaklanmadığından emin olmak için sizi muayene edecektir. Eğer enfeksiyondan şüphelenilirse, doktorunuz enfeksiyonun nedenini saptamak için idrarı­nızdan ve prostat bezi salgılarınızdan örnek alacaktır. Ardından da enfeksiyonları genellikle yok eden antibiyotik ilaçlar verecektir. Nadir vakalarda epididimdeki apseyi çekmek için ameliyat gerekebilmektedir.





Sonraki
« Prev Post