Gebelik döneminde nasıl beslenilmeli?

Gebelik döneminde nasıl beslenilmeli?

Bebeğin geleceği ve anne adayının sağlığı için gebelik dönemi süresince annenin beslenmesine dikkat etmesi ve gerekli vitaminlerle mineralleri bünyesine alması gerekmelidir. Bizde anne adayları için hazırladığımız bu makele ile birlikte, gebelik döneminde anne adaylarının nasıl beslenmesi gerektiğine ait bilgileri sizlere sunduk.

- Kalsiyum
Bebeğin gebeliğin sekizinci haftası itibariyle kemik ve diş oluşumu başlamakta ve bu oluşumların en sağlıklı şekilde gelişmesi için mineraller gerekmektedir. Vücuttaki kalsiyumun %99′luk oranı diş ve kemiklerde bulunurken, bu oranın sadece %1′lik kısmı kanda ve yumuşak dokulardadır. Aslında bu oranlar kemik ve diş sağlığı için kalsiyumun bizlere ne denli artılar katacağının anlamıdır.

- Proteinler
Gebelik süreci içerisinde artan protein gereksinimi aslında bizleri kırmızı ve beyaz et, süt, balık, süt ürünleri, yumurta ve kuru baklagil gibi proteinli besinlerin tüketimine itmektedir. Hayvansal ve bitkisel olarak iki ana grupta toparlanan bu proteinlerden en önemlisi ise gebelik döneminde balık tüketimi olarak karşımıza çıkarken, Omega 3 ile birlikte bebeğin beyin oluşumunu da olumlu yönde etkilemektedir.

- C vitamini
Karnınızdaki bebeğin ve sizin mikroplara karşı olarak direnç sergilemenizi sağlayacak olan C vitamini, bağışıklık sisteminin oluşumunda oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Portakal, limon, kırmızı ve yeşil biber, domates, çilek, greyfurt, karnabahar, lahana, bürüksel lahanası gibi besinlerde bulunan bu vitamin gebelik döneminde oldukça önemlidir.

- Demir
Demir bebeğin ve annenin ana ihtiyaçlarından biridir. Gebelikte,hem bebeğin doğumundan sonra kullanacağı demirin depolanması hem de gebelik nedeniyle artan kanınıza yeterli oksijenin taşınabilmesi için normalden fazla demire ihtiyaç vardır. En iyi kaynakları karaciğer ve tüm kırmızı etler, yumurta(sarısı) kurubaklagiller pekmez, yeşil yapraklı sebzeler, domates, kuru yemişlerdir.


Bir önceki Gebeliği önlemek için yanlış yöntemler başlıklı konumuzda cinsel hastalıklar, Cinsel Sağlık ve cinsel yolla bulaşan hastalıkları önlemek hakkında bilgiler sunulmuştu.

Etiketler: hamilelik döneminde beslenme
Sonraki
« Prev Post